Estetisk och funktionell mjukfogning

Om mjukfog

En fog fyller flera viktiga funktioner i en byggnad. Förutom att den synliga fogen ska vara estetiskt snygg, ska fogen även vara tät och fästa mot det material där den appliceras. Vid olika anslutningsmaterial krävs olika tekniker för god vidhäftning. Bland annat kan speciell primer behövas, och fogens utformning är alltid viktig. Dagens nya byggnader kräver ofta mjukfogning i flera olika delar och moment. Rörelsefogar mellan betong element, prefab delar, glasfasader (Structual Glazing), partier, våtutrymmen med mera är exempel där mjukfogning används.

En mjukfog kommer med tiden att skifta lite i färg. Dels pågrund av naturligt slitage, men också av smuts vid fogning på utsatta platser. En golvfog utsätts t.ex. för en konstant påverkan och skitas snabbt ner. Traffikerade vägar och dammiga miljöer är också stora bovar. Vid härdning av fogen är det knappt att man ser skillnaden med blotta öga så det är inte denna skiftning som gör skillnad. Fogar går som tur är att tvätta.

Metoder

Vi gör även omfogningar av äldre fogar. Vid omfogning och rensning av äldre fogar får man räkna den dubbla arbetstiden mot nyfogning då det ofta krävs en ganska omfattande rengöring och eventuellt slipning av gamla kontaktytor. Ett exempel är fogning av betongelement med en släppt äldre mjukfog. Ofta krävs här efter utskärning av den gamla fogen även ett varv med vinkelslipen för att säkerhetställa att diverse fogrester är borta och för att få en ren och fin ny yta.

Av erfarenhet vet vi att arbete med vinkelslip kan vara nödvändigt även vid nyfogning av betongelement då fogbredd måste vara tillräcklig, och vid putsade fasader kan en droppnäsa bildas i fogen. Detta är sådant vi säkerhetsställer och kommer överens om innan arbete startar

Generellt arbetar vi med 2 metoder då vi applicerar fogmassa, antingen med fogpinnar (vanligast) eller med en silikonpadell (silstick). Med fogpinnar som finns i en mängd olika bredder får man en matt och något sträv yta på fogen. Denna metod används uteslutande vid fogning av prefabelement, betongelement, och annan fogning där anslutningsmaterial kräver det.

Vår andra metod är att arbeta med silikonpadeln, vid viss typ av fogning kan denna metod vara en tidsvinnare. Här fås dock en lite glansigare yta och en liten urskålning av fogen. Estetiskt snyggare enligt vissa.

Se även: Brandfog